Zamów żurek w butelce.
W ostatnich latach rzadko już zjadamy obiady z dwóch dań. Z powodu stałego braku czasu, co wywołuje pragnienie błyskawicznego nasycenia się, chętnie porzucamy myśl o zupie, ograniczając się do potraw uprzednio oferowanych najczęściej jako to większe danie. Jednak na wskroś polskie zupy, jak żurek oraz barszcz biały, pozostaną z nami jeszcze długo. Nawet jeżeli osobiście gotujemy je już wyłącznie okazjonalnie, to w dalszym ciągu stanowią one stałą pozycje na karcie dań restauracji oraz lokalów z polską kuchnią, a także są zwyczajowo stawiane na stołach podczas obiadów bożonarodzeniowych i wielkanocnych.
Barszcz biały a żurek – barszcz biały i żurek – różnica tkwi nie tylkow mące
Jeżeli spyta się Słowianina o zupę przyrządzaną na zakwasie z mąki, to od razu przytoczy on albo barszcz biały albo żurek. Masa osób wręcz nie widzi głównej różnicy pomiędzy tymi potrawami, stosując te nazwy na zmianę. Tymczasem tradycyjnie barszcz biały przygotowuje się z zakwasu z mąki pszennej, zaś żurek – na zakwasie na mące żytniej. Lecz to nie jedyne, co odróżnia te zupy, chociaż warto wyraźnie zaakcentować, że nie ma jednego kanonicznego przepisu na żurek i kolejnego na barszcz biały. Sztuka kulinarna jest przecież sztuką, a każda kompozycja składników odzwierciedla kunszt kucharza oraz jego indywidualne smaki. Co jednakże da się wskazać to fakt, że w barszczu białym zwykle znajdziemy więcej grzybów i jarzyn. Zabiela się go również przeważnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w miejsce zakwasu z mąki można wykorzystać sok kapusty kiszonej bądź z ogórków kiszonych. Z kolei z żurkiem zagadnienie jest bardziej złożone, ponieważ w ramach tej rodziny zup można wyróżnić 3 rodzaje:
– lekki, niezbyt gęsty żurek, zabielany obficie śmietaną i doprawiany znaczną ilością majeranku, podaje się go zazwyczaj z jajkiem i chlebem;
– kwaskowaty, gęsty żur gotowany najczęściej z dużą ilością ząbków czosnku, także na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, podawany z kawałkami ziemniaków;
– oraz zalewajkę – a więc zupę, w której kawałki kartofli zalewa się zakwasem chlebowym albo żytnim.
Baza na żurek i barszcz biały? Kupić czy przygotować samodzielnie?
Preparacja zakwasu na wypunktowane wcześniej zupy jest proste, chociaż nie zawsze pierwsze podejście uwieńczona jest sukcesem. W książkach kulinarnych zamieszczono mnóstwo przepisów na zakwas, które można przetestować. Używając jednak samodzielnie wykonany zakwas należy przewidzieć pichcenie zupy z parodniowym wyprzedzeniem. Tym samym, jeśli apetyt np. na żurek najdzie was niespodzianie, warto wykorzystać gotowy zakwas, który dostępny jest w wygodnych butelkach, wystarczających na przyrządzanie porcji zupy dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, i tych internetowych, jak i stacjonarnych, bez przeszkód kupimy zakwasy z mąki żytniej oraz pszennej, na bazie których przyrządzimy aromatyczny barszcz biały i tradycyjny żurek śląski czy też staropolski.
Kontakt z firmą:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]