Jeśli szukasz barszczu z butelki, koniecznie wejdź na artmankiszonki.pl/pl/c/Barszcze-czerwone/11.
Trudno jest uważać, iż barszcz czerwony to potrawa wyłącznie na święta, którą podajemy z reguły w czasie Wigilii albo znaczących rodzinnych spotkań okolicznościowych. W rodzinach, w których tradycja spożywania dwudaniowych posiłków nadal trzyma się mocno, barszcz czerwony często pojawia się na stołach zarówno pod postacią zupy, jak i jako uzupełnienie do wielu posiłków.
Barszcz czerwony – zupa uniwersalna
Zdawałoby się, że barszcz czerwony to prosty do przygotowania wywar z buraków, który w rzeczywistości nie jest bardzo sycącym daniem. Jednakże właśnie jego kwaskowy, a zarazem trochę słodkawy aromat powoduje, że idealnie dopełnia się on z innymi smakami. Popularnych “wkładek” do barszczu czerwonego jest sporo – niektórzy wolą w nim jajko na twardo, kawałki kiełbasy oraz kartofle, inni zalewają nim uszka z kapustą, grzybami albo mięsem. Barszcz czerwony to klasyczne posiłek na obiad, ale także wyborna przekąska lub kolacja na ciepło – wrzący kubek tej zupy cudownie pasuje do drożdżówki z mięsnym nadzieniem czy chrupkiego krokieta z grzybami.
Wypada zaznaczyć, że barszcz czerwonynie jest zupą bardzo tuczącą, jeżeli nie został zabielony śmietaną. Danie to uważane jest za zdrowe, bo dostarcza organizmowi mangan, kwas foliowy, witaminę C i witaminy z grupy B, a także dużo żelaza, dlatego rekomenduje się je osobom cierpiącym na anemię. Jednak z uwagi na to, iż podstawą tej zupy są buraki zawierające sporo cukru, a zarazem na ogół spożywa się ją z dodatkami zawierającymi duże ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby, u których zdiagnozowano cukrzycę.
Barszcz czerwony jest najlepszy z dodatkiem zakwasu z buraków kiszonych!
Nie powstała jedna receptura na barszcz z buraków – każdy w kuchni korzysta z preferowanych przez siebie dodatków i odmiennie doprawia tę zupę. Jedni dodają do niego odrobinę cukru, by podbić naturalną słodycz buraka, pozostali wolą barszcz na ostro, odpowiednio pieprzny. Jedno natomiast jest pewne – barszcz czerwony jest najlepszy, jeśli przyrządza się go na zakwasie. Zupa na bazie zakwasu z buraków kiszonych ma silniejszy, kwaskowaty aromat oraz wyrazistą czerwoną barwę, a dodatkowo zawiera więcej niezbędnych witamin i minerałów. Taki zakwas z buraków kwaszonych można naturalnie przyszykować samemu, jednak okres fermentacji trwa około tygodnia. Jeżeli jednak raptem dopadnie cię ochota na to danie, w żadnym wypadku nie musisz tyle na nie czekać – wystarczy, że kupisz butelkę zakwasu na barszcz czerwony w markecie bądź przez internet.
Kontakt z firmą:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]