Sprawdź, gdzie kupić kiszone warzywa, wejdź na artmankiszonki.pl.
Kiszonki są tak silnie związane z tradycyjną kuchnią polską, że uważamy, iż jest to głównie słowiański rarytas, nieczęsto przyrządzany w pozostałych częściach świata. Jednakże kiszonki popularne są nie tylko na starym kontynencie, ale też w Ameryce Północnej i Południowej oraz w Azji.
Dlaczego kwaszone przetwory z warzyw są popularne?
Wedle historyków metoda zabezpieczenia żywności poprzez ich przechowywanie w soli, w roztworze octu lub w solance, znana jest ludzkości od ponad czterech tysiącleci. Technika ta prawdopodobnie nie pochodzi nawet z Europy, a z terenów dawnej Mezopotamii. Pokarm poddany fermentacji mlekowej nie psuje się, ponieważ niskie pH zawiesiny, w której się go zanurza, powstrzymuje rozmnażanie się bakterii gnilnych. Parę wieków temu była to optymalna metoda, by wydłużyć czas zdatności do spożycia ryb, warzyw i mięsa nawet o kilkadziesiąt tygodni. W wyniku tego przyjął się obyczaj produkowania m.in. kiszonek z myślą o jesieni oraz zimie. Kiszone przetwory od zarania swojego istnienia znane są z aspektów prozdrowotnych, co naturalnie jest prawdą. Charakteryzują się one m.in. sporą zawartością witaminy C, stąd też marynarze statków, które miały na pokładzie kiszone warzywa, sporadycznie chorowali na szkorbut. Co ciekawe, w naszym języku kwaszonki z warzyw nazywa się w swobodnej mowie “kiszonkami”, z kolei kiszonka to… karma dla zwierząt np z owsa lub słonecznika.
Poza Polską kwaszonki smakują odmiennie
Najbardziej znanym warzywem kwaszonym jest ogórek, rozpoznawany właściwie w większości zakątków świata, także w Stanach zjednoczonych Ameryki Północnej oraz w Kanadzie, gdzie ta kategoria przetworów z warzyw nie jest nadmiernie popularna. Jednakże pickle są tam bodaj nadzwyczaj lubianym dodatkiem do kanapek, hot-dogów i hamburgerów. Nad Wisłą obok ogórka, bardzo popularne są kiszona kapusta i buraki, których używa się do przyrządzania surówek oraz zup. Niemniej jednak to nie jedyne warzywa, które da się kisić. W innych krajach świata kisi się m.in. marchew, bakłażany, a także owoce (przykładowo śliwki), a niekiedy nawet jaja.
Ocet i Solanka modyfikują teksturę oraz smak warzyw, dając im chrupkość i kwaśność. Domowe kiszonki nie tylko z warzyw, z czasem lat stały się podstawą lub istotnym dodatkiem do niezliczonej liczby potraw lokalnych. Trzeba wiedzieć, że smak kiszonych przetworów może być inny w oddalonych od siebie regionach świata, bo jest on zależny od dodatków do zalewy, których używa się w procesie kwaszenia. W związku z tym ogórek kiszony wedle typowego polskiego przepisu, nie będzie smakował podobnie jak ten wyprodukowany np. w USA.
Kontakt z firmą:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]