Kwaszone ogórki – prosta, zdrowa, niskokaloryczna kiszonka

Dowiedz się, gdzie zamówić kiszone ogórki.

W zupie, na kanapce, w sałatce warzywnej bądź jako dodatek do drugiego dania – kwaszone ogórki w naszej kuchni jemy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać. Nic w tym dziwnego, bowiem kiszonki są jednocześnie zdrowe, jak i smakowite.

Ogórki kwaszone – z koprem, ząbkami czosnku lub z innymi przyprawami

Kiszone ogórki to warzywa, które poddano procesowi fermentacji. Ich przygotowanie jest całkiem łatwe. Stosuje się do tego duże gliniane garnki albo beczułki z drewna, w których surowe ogórki wespół z przyprawami zalewa się solanką i stawia się pojemnik na nie mniej niż 14 dni w chłodnym miejscu, aż fermentacja mlekowa zakwasi warzywa. Amatorzy niezbyt kwaśnych kiszonek mogą spożyć ogórki już po paru dobach – takie ogórki to tzw. ogórki „małosolne”. W najprostszej recepturze do solanki wraz z ogórkami dorzuca się czosnek oraz koper, aczkolwiek smak ogórków kiszonych można podkręcić również innymi przyprawami, przykładowo kawałkami marchwi, liśćmi czarnej porzeczki czy pieprzem. Naturalnie nie wszyscy mają czas ani sporo miejsca w kuchni, żeby osobiście przyszykować takie kwaszonki. Nie każdy posiada też piwnicę lub spiżarnię, w której może magazynować przetwory w dużych ilościach. Nie oznacza to jednak, że jest się zmuszonym zrezygnować z ogórków kwaszonych – w każdej chwili możemy kupić je w sklepie na wagę lub w niewielkich opakowaniach, a więc w pojemnikach albo w woreczkach foliowych, które bez trudu da się schować w lodówce.

Jakie minerały i witaminy zawierają ogórki kiszone?

Od stuleci wiadomo, że sfermentowane warzywa pozytywnie wpływają na nasz układ pokarmowy. Dzieje się tak, bo razem z kiszonkami wchłaniamy dobroczynne kultury bakterii, które dobrze oddziaływają na florę jelit oraz redukują ich pH, wspomagając w konsekwencji procesy trawienne. Ale na tym nie koniec! Ogórki kiszone są niskokaloryczne (dostarczają około 12 kcal w 10 dag), a jednocześnie zawierają między innymi witaminy z grupy B, witaminę C, K1 i D, a także wiele składników odżywczych koniecznych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, to np. wapń, żelazo, magnez, mangan i potas. A co z zalewą po kwaszonych ogórkach? Jeśli uwielbiamy kwaśne smaki, rekomendujemy nie wylewać jej po zjedzeniu kwaszonek. Lepiej użyć jej do zupy ogórkowej lub wypić, bowiem w miarę kiszenia składniki odżywcze przedostają się częściowo do soku. Warto jednakże podkreślić, na kwaszonki muszą uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kiszonkach znajduje się wszak spora ilość soli.

Kontakt z firmą:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]