Dowiedz się, gdzie kupić kiszoną kapustę.
Wyjątkowy smak kiszonej kapusty jest ważną cząstką polskiej kultury kulinarnej. Jest ona składnikiem wielu dań i każdy Polak bardzo często widzi ją na swoim stole. I bardzo dobrze, ponieważ kiszona kapusta to niezmiernie zdrowa żywność.
Witaminy z grupy B i liczne minerały i witamina C – co znajduje się w kiszonej kapuście?
Kapusta kiszona, bądź kwaszona, bo tych przymiotników używa się zamiennie, to jeden z tych produktów spożywczych, które odkryto na skutek szukania przez człowieka metody na wielomiesięczne składowanie pokarmów. Drobno posiekane główki białej kapusty zachowują zdatność do spożycia przez kilka miesięcy na skutek zastosowania fermentacji mlekowej. W dawnych czasach konsumowanie kapusty kiszonej pozwalało uzupełnić potrzebne składniki odżywcze czy witaminy, których zdobycie podczas zimy było znacznie bardziej skomplikowane aniżeli obecnie. A wypada zaakcentować, iż w kwaszonej kapuście jest mnóstwo substancji, które są ważne dla właściwego funkcjonowania ludzkiego organizmu. To świetne źródło witaminy C, która poprawia odporność na przeziębienia, witaminy A, a także witaminy K wspierającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz wykazującej m.in. właściwości przeciwbólowe i przeciwgrzybicze. W kwaszonce tej znajdują się także inne ważne dla ustroju witaminy, czyli te z grupy B (np. B9, B6, B2). Co więcej, kwaszona kapusta to źródło m.in. żelaza, probiotyków czy fosforu. Zarazem to żywność o niewielkiej wartości kalorycznej, w związku z tym rekomenduje się jej konsumpcję osobom trzymającym dietę.
Kwaśnica, kapuśniak, bigos – nie powstałyby bez kapusty kwaszonej
Kapusta kiszona na naszych stołach pojawia się zarówno jako główny element potraw, jak i jako dodatek do nich. Na surowo najczęściej je się ją w postaci surówki z posiekaną cebulką i marchewką, która współgra z potrawami z ziemniaków oraz ryb, a czasami na słodko – z dodatkiem łyżeczki cukru. To również produkt, który bardzo dobrze komponuje się z borowikami i mięsem, dlatego robi się z niej nadzienie do łazanek, pierogów czy krokietów. Naturalnie, bez kapusty kiszonej nie powstałyby najlepsze polskie dania jak bigos, góralska kwaśnica czy kapuśniak.
Generalnie każdy szef kuchni posiada swój przepis na kapustę kiszoną, jednak współcześnie sporadycznie kisi się ją w mieszkaniu, gdyż nie ma już konieczności składowania pożywienia na zimę. Kiszoną kapustę w większych oraz małych opakowaniach bez problemu nabyć można w dowolnym sklepie osiedlowym, a nawet można zamówić ją online. Polscy wytwórcy mają w swoim asortymencie także kapustę kiszoną z certyfikatem eko.
Kontakt z firmą:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]