Potrzebujesz soku z kapusty? Sprawdź https://superbutelki.pl/pl/c/Soki/118.
Produkty fermentowane po okresie odsunięcia na dalszy plan znów wracają do naszego menu. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają również inne, do tej pory mniej lubiane owoce oraz warzywa. Kiedy piszemy o zdrowotnych walorach żywności poddanej fermentacji nie sposób nie wspomnieć także o napojach takich jak maślanka, kombucza albo wszelkiego typu soki i zakwasy z kwaszonych jarzyn. Zwłaszcza te ostatnie zasługują na uwagę – pomagają prosto i szybko wprowadzić do naszego organizmu substancje niezastąpione dla jego poprawnego funkcjonowania.
Sok z kiszonych buraków i kapusty – jakie składniki w nich znajdziemy?
Sok z kiszonej kapusty to napój posiadający w składzie mnóstwo substancji wpływających korzystnie na nasze zdrowie. Kluczowym składnikiem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego, które są odpowiedzialne za przebieg fermentacji. Sok z buraków, kapusty czy inny kiszonek to również kopalnia witamin. Warte uwagi jest głównie wysokie stężenie witaminy C – zaledwie filiżanka tych soków ma jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek należy również pić ze względu na obecność witaminy K i E, witamin z grupy B, a także znaczne nasycenie solami mineralnymi.
Czemu należy spożywać sok z kiszonych buraków?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków i buraków, ze względu na zawartość bakterii kwasu mlekowego pozytywnie oddziałuje na pracę układu pokarmowego oraz naszą odporność. Na domiar tego liczne witaminy poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą symptomy szkorbutu, depresji i cukrzycy, jak również pomagają walczyć ze zmęczeniem fizycznym i psychicznym. Po kiszonki powinny oprócz tego sięgnąć osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego, takimi jak przykładowo refluks czy wrzody żołądka. Działają one też osłonowo w czasie kuracji antybiotykami i pobudzają apetyt.
Kontakt z firmą:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]