Sól himalajska różowa i kłodawska – wybierz to co najlepsze

Chcesz kupić sól kłodawską? Koniecznie odwiedź ten adres.

Związkiem chemicznym koniecznym do poprawnego funkcjonowania organizmu człowieka jest sól. Jakie właściwości posiada różowa sól himalajska oraz niejodowana sól kłodawska? Czemu warto stosować je w gastronomii?

Zalety soli himalajskiej

Sól kuchenna to jedna z najważniejszych przypraw, która świetnie wzbogaca smak jedzenia. Jakkolwiek nadużywanie soli może mieć negatywne oddziaływanie na nasze zdrowie, to jej rozsądne ilości (nie więcej niż 6 g na dobę) są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Sól dostarcza wszak sód, czyli pierwiastek odpowiadający za gospodarkę wodną i podtrzymanie właściwego ciśnienia krwi. Jednym z najzdrowszych typów soli jest sól himalajska czerpana ze złóż szacowanych na prawie 250 mln lat. Składnik ten zawiera wiele potrzebnych minerałów i pierwiastków, między innymi żelazo, cynk czy potas, a zarazem jest pozbawiony niebezpiecznych zanieczyszczeń i komponentów, np. toksycznych metali ciężkich. Różowa sól himalajska doskonale wpływa na smak potraw i jest do kupienia zarówno w formie grubych, jak i drobnych kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – źródło żelaza, wapnia i magnezu

Sól kłodawska z kolei to składnik o dużym stopniu czystości – posiada ok. 97% NaCl i stanowi kapitalny dodatek do domowych kiszonek. Jest cennym źródłem żelaza, wapnia czy magnezu, a więc pierwiastków koniecznych do utrzymania dobrego samopoczucia. Niejodowana sól kłodawska wydobywana jest w kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie wypłukuje się jej ze złoża, toteż nie zatraca swoich własności i jest łatwo absorbowana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest szeroko stosowana nie tylko w gastronomii, ale też sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w kosmetyce, lecznictwie i rolnictwie.

Kontakt z firmą:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]